parajumpers purchase-Windows-8.1 Enterprise-Key Windows-8.1-Enterprise-key chrome hearts online

Trichineloza – simptome, manifestari, tratament

trichineroza

Trichineloza este o boala ce apare datorita parazitului Trichinella Spiralis. In general este se transmite la om de la animale, indeosebi dupa consumaraea carnii de porc contaminate. Cei mai mari purtatori de trichineloza sunt rozatoarele (soarecii si sobolanii), ei transmitand catre porci, dupa care, carnea contaminata daca este consumata de catre om, trichineloza este transmisa la om.

Carnea care este insuficient prelucrata termic este intotdeauna infectata cu trichineloza, exceptie de la porc face soriciul si grasimea. In momentul consumului de carne cu trichineloza, in stomac apar larve ce sunt eliberate din chistul muscular, ele dezvoltand in 30 de ore, paraziti adulti.

Dupa 6 zile de la acuplare, larvele se vor inmulti, ele patrunzand in vasele sanguine si limfatice, fiind transportate in tot organismul. Acestea merg in sistemul sanguin si limfatic cateva ore, dupa care invadeaza celulele muschilor scheletici.

Manifestari:

Boala este cu mult mai grava cu cat numarul de larve ingerate este mai mare. Persoanele ce au consumat mai putin de 10 larve per gramul de muschi, nu manifesta probleme. Se pare ca cei care consuma peste 50 larve per gramul de muschi, au manifestari foarte neplacute.

Dupa cateva zile de la consumul carnii (1-2 zile), boala debuteaza cu tulburari intestinale: greturi, voma, dureri abdominale, diaree abundenta. Deseori aceste manifestari sunt neglijate de catre bolnav. Dupa cateva zile boala devin cu adevarat apasatoare, aparand febra care creste pana la 40 de grade Celsiu sise mentine 2-3 saptamani.

In unele cazuri se pot produce eruptii cutanate, hemoragii subunghiale. Deseori, durerile musculare sunt cele care arata ca boala este activa in corp.

Cea mai serioasa complicatie a trichinelozei o reprezinta miocardita trichinozica. Larvele rovoaca inflamatii care manifesta tulburari de ritm cardiac, zgomote cardiace asurzite, sulfuri sistolice, hipertensiune arteriala.

Tratament Trichineroza:

Cand apar primele manifestari ale bolii, se va merge la medic obligatoriu, fiind vorba despre o boala dificila. Se va trata cu Albendazol, Thiabendazol si Mebendazol.

Precautii:

Infectia poate fi evitata daca consumul carnii de porc se face conform regulilor in vigoare. In special se va merge la controlul veterniar-sanitar cu o mostra de carne. De asemenea, ase evita consumarea preparatelor proaspete precum carnati, sunca, pastrama. Carnea se va fierbe la o temperatura de peste 77 grade Celsius, sau se va congela la -15 grade celsius timp de 20 de zile, ori la -32 grade Celsius, timp de 24 de ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>